søndag den 6. april 2014

Trappistøl i Ringsted

Aftenens udvalg
Fredag aften var der igen kaldt til samling i Danske Ølentusiasters Ringsted-afdeling, hvor temaet denne gang var trappistøl.

Trappistøl er ikke en øltype, men øl brygget på de såkaldte trappistklostre, beliggende primært i Belgien, og efter nogle strenge foreskrifter og kriterier. Brygningen sker på selve klosteret og af munkene selv eller under munkenes vejledning.

Og smagningen blev lidt af et tilløbsstykke. 36 medlemmer dukkede op og derfor var de røde lygter tændte for første gang i lokalafdelingens 10-årige historie. Ingen gik vist skuffede derfra, for der blev tale om én af de bedste smagninger, der er blevet holdt.

Men vanlig og rettidig omhu havde bestyrelsen fået opstøvet stort set alle de trappistøl, der laves. Det betød, at der ventede en strabadserende aften, hvor vi skulle smage os gennem 26 forskellige øl, hvoraf hovedparten lå på den gode side af 8%!

Formand Skjold og Leif Nygaard ledte os på kyndig og underholdende vis gennem smagningen, hvor der blandt andet blev fortalt anekdoter og delt fakta om de enkelte klostre. Og det var på alle deltagerne tydeligt at mærke, at det var fredag aften, hvor humøret var højt og de kække bemærkninger hang løst i ærmerne.

Lokalafdelingen havde klogeligt valgt at sige, at vi "kun" måtte tage 5 cl. af hver øl. Rusen blev alligevel høj, men det gav rum til bedre at kunne smage også de sidste øl.

Ved sådanne smagninger er det ofte svært at vælge rækkefølgen - skal det være opdelt efter bryggeri, øltype eller lignende. Valget fredag aften blev efter alkoholstyrke, hvor vi lagde ud med La Trappe Pur på 4,7% for så til sidst at slutte ved den mere end dobbelt alkoholdprocent. Det gav et godt flow i smagningen, hvor smagsløgene ikke blev bedøvet efter de første 6-8 øl.


Aftenens clou
Aftenens clou viste sig at være La Trappe Quadrupel Oak Aged på 10%. Den var også med i den almindelige udgave, men lagringen på egetræsfade havde gjort den godt. Øllen havde en træ- og blommeagtig smag, med god fylde. Og en herlig duft. En helt igennem ekstraordinær smagsoplevelse.

Den blev da også kåret, som aftenens bedste øl, stærkt forfulgt af Rochefort 10 og Westvletereren 12, der begge ofte er kåret som verdens bedste øl, og som også står endog meget højt på min egen liste.

Ellers var det også spændende at smage de to nye øl i trappistfamilien, Gregorius og Benno fra østrigske Engellszell. Et spændende bekendtskab.

Tak til lokalafdelingen for et fremragende arrangement og tak til de øvrige deltagere for herligt og godt selskab.

Ingen kommentarer: