Det er p.t. også højtiden for forårs- og påskeøl, hvilket generelt set er en dansk specialitet. Forårs- og påskeøl er ikke en speciel øltype, men er øl, bryggerierne sender på gaden, når års- og højtiden melder sig. Og flere og flere af de danske mikrobryggerier tager traditionen på og til sig.
Det falder let for én at sammenligne påskeøllen med juleøllen, men hvor formlen for sidstnævnte ofte er den tunge og mørke øl, og med god brug af julens krydderier, synes bryggerierne fortsat at famle lidt i forhold til påskeøllen.
Det er næsten givet, at den skal være en lettere og mere liflig øl, der vil gå godt til forårsvejret og påskebordet. Men de påskebryg, jeg har smagt i år, kunne lige så godt have gået under betegnelsen Forårsbryg. For de skiller sig ikke ud fra disse, der ofte er en hvedeøl eller lettere humlet pale ale. Og det er nok også derfor, at bryggerier som Hornbeer og Herslev vælger at supplere påskeøllen med en forårsbryg i deres sortiment.
I denne uge, havde jeg så, meget passende, mulighed for at smage Herslevs to øl op mod hinanden.
Jeg lagde ud med deres Paaskebryg. En frisk øl på 5,4%, der ifølge etiketten er inspireret af IPA. Og den havde også en fin snert af IPA'ens humlede bitterned - især lige, da den ramte ganen, men den forsvandt hurtigt. Generelt er smagsindtrykkene gevaldigt afdæmpede, men omvendt er Paaskebryg et glimrende alternativ til pilsneren, når der gås ombord i påskefrokosten. Du får en god øloplevelse og samtidig bliver foderblandingens herligheder ikke overdøvet af bitterhed og høje alkoholprocenter.
Deres Forårsbryg er en noget anden type øl. En såkaldt strong ale på 8%. Den har en fyldig og sød smag, og med en snert af de friske smagsnuancer fra hvedeøllen. En glimrende øl, der understreger bryggeriets næse for godt øl og god ølbrygning, men hvor man samtidig holder sig på midten af vejbanen, ølmæssigt set.
Skål og god påske!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar