torsdag den 31. marts 2016

Ser du månen, Daniel

For nogle uger siden var jeg til foredrag med Daniel Rye, hvor han fortalte om sit 13 måneders fangenskab hos Islamisk Stat. I den forbindelse købte jeg også Ser du månen, Daniel - Puk Damsgårds Cavling-vindende bog om hans fangenskab.

Den har jeg nu læst. En gribende og nervepirrende fortælling, hvor kuldegysninger og tårer hele tiden afløser hinanden mens, at siderne bliver vendt og vendt og vendt. 


Over de knapt 300 sider følger vi naturligvis Daniel Rye, men også hans familie og sikkerhedseksperten, Arthur, som arbejder på at få Daniel fri.


Fangenskabet er naturligvis fortællingens centrum. Du følger Daniel fra tilfangetagelsen til frigivelsen, men også de øvrige fanger, som Daniel deler celle med. Du gyser, når torturen og de volde fangevogtere beskrives i detaljer, og græder, når du læser om den måde, Daniel og de øvrige fanger prøver at overleve på - spil, gymnastik, historier fra deres liv og så videre. Med andre ord får du et stærkt indblik i menneskets evne til at overleve på - selv under de mest ekstreme og inhumane forhold.


Undervejs bliver du også klogere på krisen i Syrien og Islamisk Stat. Og det hele er skrevet meget vedkommende og nærværende, og på en sådan måde, at du som læser bliver fastholdt og ikke er i stand til at lægge bogen fra dig.


Hermed mere end anbefalet.Ingen kommentarer: