lørdag den 30. maj 2015

Ølfestival 2015

Hvert år i slutningen af maj byder Danske Ølentusiaster op til ølfestival i København. Den har de senere år været holdt i TAP1 på den gamle Carlsberggrund, men er i år flyttet til Lokomotivværkstedet nær Fisketorvet. Og finder sted netop i disse dage, og i lighed med de senere år, gæstede jeg festivalen om torsdagen. Her er festivalen lidt mindre overrendt, hvor der er god plads ved standene, til at komme rundt og tid til at tale med bryggerne.

Og når det ikke længere kunne være TAP1, viste Lokomotivværkstedet sig at være et godt valg. Mere plads, store vinduer, der gav et bedre lys og og en hyggelig have, hvor man kunne nyde øllen og den friske luft. Ankepunktet er dog, at der var alt for få toiletter, så det må blive fikset til næste år.

Selve ølfestivalen er et slaraffenland for ølnydere - hvad enten du er ølnørd eller "blot" almindelig nysgerrig - for der er noget for enhver smag. Både i øltype, procenter, smagsnuancer, eksperimenterende eller mere mainstream og så videre. Det betyder også, at du får mulighed for at gå på opdagelse i de mange spændende - især danske - bryggerier, lære øllets verden bedre at kende og slet og ret at få en god oplevelse sammen med ligesindede.

Heller ikke i år havde jeg lagt nogen fast plan for, hvad jeg skulle smage, men ville blot prøve mig frem. Dog vidste jeg, at jeg skulle forbi Amager Bryghus, Det Lille Bryggeri, Munkebo, Hornbeer, Flying Couch, Rocket Brewing og Ølkollektivet, for de er alle garanter for mere end godt øl, ligesom de igen i år havde nogle spændende nyheder med.

Men der dukker altid også spændende øl og bryggerier op, og som du ikke kendte i forvejen. Blandt andet Bryggeri Freidahl, der er stiftet af Vestfyen, og skal være deres mere eksperimenterende side. Måske inspireret af Carlsbergs Jacobsen-serie. Og det tegner allerede lovende. Jeg smagte deres Roulv, der er en baltisk porter på 9%, hvor der også er tilsat mjød. En spændende og god øl.

Apropos Jacobsen, havde de igen i år nogle såkaldte Special Brew med, som ikke kan købes i butikkerne. Blandt en Golden Naked Christmas Ale fra 2008. Én af dette års bedste smagsoplevelser.

Aftenens største clou var dog amerikanske Brooklyn, der stod sammen med Carlsberg. I programmet var tre varianter annonceret - varianter, der også fåes i en almindelig handel. Men på standen var det store skyts af specialbryg fra én af pionererne i de seneste 10-15 års ølbølge trukket frem. Blandt andet deres Hand & Seal og Cuveé Noire.

Så generelt fik jeg smagt meget godt øl, og en top 6 kunne se sådan ud - i uprioriteret rækkefølge:
  • Batch 1000 fra Amager Bryghus. En fremragende IPA på 6,5%
  • Kriek fra Det Lille Bryggeri. En kirsebærøl på 9,1% og en understregning af, at jeg bliver mere og mere tilbøjelig til de mere frugtede og/eller sure øl
  • Cuveé Noire fra Brooklyn Brewery. En slet og ret fremragende Imperial Stout på 10,6%
  • Brown Dwarf fra Rocket Brewing. En Imperial IPA på 9,4%
  • Golden Naked Christmas Ale fra Jacobsen. En English Strong Ale fra 2008, og som holdte betydeligt mere end de oprindelige 7,5%
  • Eendens & Molens fra Ugly Duck/De Molen. Imperial Stout på 11%. Måske den mest imødesete øl på årets festival, men forventningerne viste sig at holde stik
Mange tak til Danske Ølentusiaster for et godt arrangement. Mange tak til bryggerierne for meget godt øl. Mange tak til Peter, Lotte, Lars, Martin og Kenn for rigtigt godt selskab.

Skål!

Ingen kommentarer: