lørdag den 22. marts 2014

Sort øl hos Mikkeller & Friends

Et udsnit af ølkortet
Mikkeller har de senere år været blandt de absolut førende på det danske ølmarked - både hvad angår kvalitet og eksperimenteren, herunder evnen til at udfordre smagsløgene hos det ølnydende publikum.

For et par år siden blev paletten udvidet, hvor de åbnede deres egen bar i Viktoriagade på Vesterbro, hvor det primært er deres eget øl, der er på de 20 haner. Stedet er simpelthen fantastisk, og derfor også ofte et yndet mål, når jeg er ude at nyde godt øl.

For et år siden blevet Mikkeller & Friends i Stefansgade på Nørrebro så føjet til, men først forleden lykkedes det mig at lægge vejen forbi - og det sammen med Kenn og Martin fra Ølklubben, hvor vi, foruden at smage lidt godt øl, skulle lægge skitsen for Ølklubbens studietur til Bruxelles til september.

Stedet er betragteligt større end det på Vesterbro, hvor der er plads til flere gæster ligesom, at antallet af fadølshaner er det dobbelte. Og det med "Friends" skal tages bogstaveligt, for mere end halvdelen af hanerne er optaget af andre bryggerier - men dog fortsat bryggerier i samme boldgade, som Mikkeller. P.t. fylder blandt andet det svenske Beerbliotek - der er et MEGET interessant bekendtskab - og danske To øl godt op på ølkortet.

Øllet er begge steder ofte i den noget alkoholtunge ende, og derfor sætter jeg pris på, at det er muligt at få øllet i "shot-størrelse", nemlig 20 cl. Det giver én mulighed for at komme lidt mere rundt på det interessante ølkort - uden, at du straks ryger i hegnet! 

Det var også tilfældet for Kenn, Martin og jeg, og da jeg er stor nyder af de mere sorte og tunge øl, er det dem, jeg har valgt at fremhæve (med link til Ratebeer):

Sur Mælk fra To øl
Sur Mælk fra To øl - En imperial sour milk stout på 9,5%. Ganske bitter og syrlig, hældende til det frugtede, i smagen, men samtidig med milk stoutens karakteristiske bløde smag. 

Port side porter fra Beerbliotek - En porter på 7,5%. En ganske let porter, med en herlig duft af kaffe og chokolade.

Lust finger fra Amager Bryghus - En imperial stout på 10,5%. Amager Bryghus er blandt landets mest interessante bryghuse, og Lust finger understregede blot dette. Fyldig og velsmagende, og med stoutens karakteristiske duft, især af ristet malt.

Brewmance fra To øl/Omnipollo - En imperial stout på 11,2%. Den er lagret på whiskyfade og undervejs er der også tilført honning. Sidstnævnte gav øllen en sødlig smag, mens lagringen gav øllen en snert af whiskysmag. To øl og Omnipollo er to meget interessante bryggerier, og når de så går sammen, kan det kun gå godt. Og det gjorde det - én af de bedste imperial stouts, jeg har smagt meget længe.

Med andre ord, var øllet i topklasse og det samme kan skrives om stedet. Hyggeligt, godt indrettet, effektiv og dygtig betjening og herlig stemning. Det er ikke sidste gang, at jeg kommer på de kanter.

Skål!


Ingen kommentarer: