lørdag den 16. juni 2012

Dækningen af EM

EM-slutrunden i fodbold er nu mere end en uge gammel, og indtil videre har det været en god og underholdende slutrunde. Også set med danske briller, hvor landsholdet fortsat lever i turneringen. Holdets videre skæbne afgøres i morgen aften.

Og mens underholdningen på grønsværen og på lægterne har været i top, hvor især de irske og kroatiske supportere har imponeret, har især de danske medier desværre fortsat tendensen fra dækningen af tidligere slutrunder.

Og desværre, fordi den til tider får ens tæer til at krumme sig sammen. Studieværterne på begge kanaler lader udtalelser fra såvel eksperter som selve landsholdet slippe ukritisk igennem, hvor de agerer mikrofonholdere. Dertil kommer, at horden af eksperter er den samme forudsigelige skare, der ikke føjer noget kvalitativt til dækningen. Men indrømmet, Mads Juncker på DR gør det faktisk rigtigt godt.

Bedre bliver det ikke, når vi så kommer til selve dækningen af kampene, hvor især Flemming Toft på TV2 er lavpunktet. Han skærer kampene over samme læst, som de seneste 20-25 år og har taget den store klaphat på, og ophøjer selv den mest simple aflevering fra en dansk spiller til det mest guddommelige, der er sket på en fodboldbane, mens modstanderne hånes, kritiseres og latterliggøres. Og det krydret med en humor, der måske var gangbar den gang, at tv-værterne var Leisner, Gunnar Nu og Flemming Madsen. Men han gør det åbenbart godt, for især hans kollega Morten Ankerdal forsøger ihærdigt at gøre ham kunsten efter.

Dog hjælper det på helhedsindtrykket, at TV2 har hevet Frank Arnesen ind som medkommentator, og han giver en god modvægt til Flemming Klaphat.

Og som om, at det ikke var nok, har kanalerne altid lige en voxpop med stangerstive tilskuere, der lige og helt tilfældigt er i gang med dans og fodboldsange. Det ser overhovedet ikke iscenesat ud og giver virkeligt et stort løft til dækningen.....

Det paradoksale er, at TV2 samtidig er leveringsdygtig i noget af det bedste sportsfjernsyn, der kan opdrives, nemlig dækningen af Tour de France. I kommentatorboksen har de her, hvad der må svare til sportsjournalismens A-kæde i form af Dennis Ritter, Rolf Sørensen og Jørgen Leth. Og de tre dækker etaperne med forståelse, engagement, indlevelse og uvurderlig viden. Og på en sober måder, hvor de ikke bliver fanget i den lalleglade fælde.

Hjemme i studiet laver Thomas Kristensen og Henrik Juul Hansen skarpe analyser forud for og efter etaperne, ligesom de stort set hver gang laver et præcist valg af de eksperter og ryttere, de har med i studiet. Og hele dækningen oser af respekt for rytterne og cykelløbet.

Og endnu mere paradoksalt bliver det, når TV2 ved dækningen af VM i i ishockey viser, at konceptet fra Tour de France kan bæres ind i andre sportsgrene, for denne dækning var også af tårnhøj kvalitet.

Men en konklusion må være, at de danske medier åbenbart mener, at fodboldfans vil noget mere letbenet og ukritisk, så kanalerne går ofte ikke efter den mellemste, men laveste fællesnævner.

Nå, men heldigvis dækkes EM-slutrunden også af tysk fjernsyn, der slutrunde efter slutrunde viser, hvordan en sådan kage skal skæres.

Og alt dette skal ikke afholde mig fra at ønske dansken god kamp i morgen - de får brug for det! - og ikke mindste fortsat godt EM til alle, der følger med.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Bob!

Anonym sagde ...

Fresh!!

Anonym sagde ...

Erantis..