lørdag den 3. september 2016

Lars H.U.G. i Store Vega

Spillestedet Vega i København fylder i år 20, og det markeres med en række jubilæumskoncerter. Én af dem fandt sted torsdag aften, hvor Lars H.U.G. stod på scenen. Det gjorde han også ved åbningen af spillestedet, og i foromtalen lød det blandt andet sådan: "Vi planlægger at tage publikum med på en lang musikalsk rejse. Helt tilbage til udgangspunktet med begyndelse i Kliche i 1980. For os alle er VEGA det perfekte sted at dele og fejre mødet mellem publikum og udøvende musikere".

Det blev så anden gang i år, jeg oplevede ham live, og med koncerten i DR Koncerthuset og ikke mindst Roskilde 2015 in mente, var forventningerne skruet endog meget højt op.


De blev mere end indfriet, og derfor er jeg også meget enig i denne anmeldelse fra Gaffas side.

Og hvad er det så, at Lars H.U.G. egentligt kan?

Den knapt tre timer lange koncert viste, at han har et imponerende bagkatalog. Vi begyndte ved hans seneste album, og blev så arbejdet bag ud i tid, og for næsten hvert skridt knejste nye musikalske fyrtårne op. Fra det poppede til det rockede, og med en blå undertone hele vejen igennem.

Den blå undertone er også det, H.U.G. mestrer. Alene hans stemme emmer af sorg og længsel. En stemme, der ikke bærer præg af slidthed, men står skarpt og med stor spændvidde. Og formår at synge sig ind i hjerne, hjerte og dansesko, og hvor du enten bare sidder og lytter eller synger med på de velkendte linjer. Linjer, der ofte handler om livets og kærlighedens kvaler. Om det, der var godt og fint, men som ikke er mere. Og de bliver alle afleveret med autencitet.

Det tidsløse er også noget, der kan skrives om H.U.G. Selv om, at vi rejste mere end 35 år tilbage, stod stort set alle sangene som frisktappede. Og viste H.U.G.s imponerende spændvidde - og sans for den gode sang. Det hele blev bakket op af et velspillende band, der også fik lov til at lege med. Selv om, at H.U.G. naturligvis var hovedpersonen!

Når jeg nu tænker tilbage, er det svært at pege på højdepunkter blandt højdepunkterne, men Blidt over dig, Mon de kan reparere dig?, Natsværmer, Elsker dig for evigt, Skibet hedder afsked (i en smuk akustisk version), Solen er så rød mor og Militskvinder sendte mig ud på en rejse i hele følelsesregistret.

Og hvad er det så, at Vega kan? I de 20 år, spillestedet har eksisteret, er jeg kommet der mange, mange gange. Og aldrig har det svigtet mig. Rammerne er hyggelige og giver en hjemlig stemning. Læg dertil det væsentligste for et spillested, nemlig lyden. Også torsdag aften var den knivskarp. Vi sad på balkonen, og også her var lyden god og udsynet til scenen rigtigt godt. En understregning af, at du ikke altid skal være i "front row" for at få den helt store oplevelse.

Alt i alt én af de helt store oplevelser, og en understregning af, hvilken ener Lars H.U.G. er!

Næste planlagte koncert er The Cure 14. oktober i Forum, og tiden må vise, om andre presser sig ind inden da....

Ingen kommentarer: