fredag den 3. juni 2011

En kærlighedhedssang

Her på matriklen sættes der stor pris på Burt Bacharach - den store og betydningsfulde komponist, som især i tresserne havde sin storhedstid. Sammen med Hal David leverede han hit på hit til kunstnere som Dionne Warwick, Herb Albert, Dusty Springfield, Shrirelles, Walker Brothers, Tom Jones og så videre. Genren bliver i dag omtalt som easy listening - og hos mig er det ment i absolut positiv forstand, og ikke med den ironiske tilgang, der i 90'erne var til genren.

Bacharach står bag mere end 70 top-40 hits i USA, og hans melodier er blevet indspillet af et utal af kunstnere. Min egen personlige favorit er den gribende Anyone who have a heart. En sang om forsmået kærlighed og håbet om, at den man elsker, en dag kommer til én. Længsel, desperation og stormfuld forelskelse skåret over 3 minutters kuldslået og brændende skønsang.

Også den er blevet indspillet, eller bare spillet, af et utal af kunstnere. Og ikke mindst af 4 af mine absolutte favoritter i genren - ja, faktisk fire af mine yndlingssangerinder - overhovedet.

De kan lyttes nedenfor og her er teksten. Man sidder ingenlunde uberørt tilbage efter at lyttet til sangene - eller blot læst teksten.

Dusty Springfield - min absolutte yndlingsversion, og én af de største stemmer, musikscenen har oplevet - overhovedet!


Sandie Shaw


Cilla Black


Dionne Warwick - som sangen oprindeligt blev skrevet til.

4 kommentarer:

Rene sagde ...

tak for et fantastisk indlæg! Masser af god musik! Der findes vel ret beset kun to slags matrikler? Der hvor BB er på spilleren og dér, hvor de ikke kender ham - selv det sidste lyder noget underligt? Min personlige favorit - og dér, hvor BBs musik virkelig kommer op at ringe er hos Herb Alpert. Han har en tone, som ingen anden. Og specielt i nummeret "This Guy's in Love with you'. Se her selv:
http://www.youtube.com/watch?v=QF1qFXGWejE

TAK!

Søren Nielsen sagde ...

Tak :). Og ja, samarbejdet med Albert er også unikt. Styrken lå nok i - i lighed med Warwick - at sangene blev skrevet direkte til ham - og i tæt samarbejde. Mens eksempelvis Springfield "blot" lavede sine, dog mere end emininente, udgaver.

Jens Keis Kristensen sagde ...

Fin kavalkade. Er du også til Astrud Gilberto, Søren?

Søren Nielsen sagde ...

Jens, jeg kender ikke denne Astrud, men har nu lyttet et par af hendes sange. En spændende stemme, jeg får lyst til at udforske noget mere