tirsdag den 21. juni 2011

Christiania husker det, Christiansborg glemer

Indrømmet, jeg er ikke den store bruger af fristaden Christiania. I disse år bliver det primært til besøg på det glimrende spisested, Spiselopppen, men for år tilbage frekventerede jeg ofte Den Grå Hal og Loppen, når der var koncert. ligesom Pusherstreet vist også er blevet besøgt en del gange....

Hvorom alting er, glæder det mig, at Fristaden nu har besluttet at stifte en fond og frikøbe dele af Christiania fra staten, og hvor der er lagt op til, at Christiania kan bevares, som det er i dag.


Fristaden er en nødvendighed - også i dagens samfund. Den er en turistmagnet og er af stor kulturhistorisk betydning, men mest af alt symboliserer den mangfoldighed og giver frirum til mennesker, der måske ikke passer ind i dagens normale, borgerlige samfund eller som ønsker at leve på anden vis. En mangfoldighed i et samfund, hvor blandt andet Venstre, Danmarks tidligere liberale parti, har smidt begreber som tolerance, frisind og frihed på møddingen. Og i en tid, hvor Fristaden er en torn i øjet på alle de national-konservative, der ikke helmer før, at vi alle hedder Søren og Mette, og hvor pigerne går i strutskørter og har slangekrøller, og drengene vandkæmmede og i hvide skjorter.

Netop derfor er der brug for Christiania, som en modpol og et modspil til "det normale", og jeg håber, at der med aftalen langt om længe kan blive ro og fred om Fristaden. Og at der venter en lys fremtid for Christiania, og stedet kan udvikle sig yderligere. Vel vidende, at den fortsat vil være en torn i øjnene på mange, men har vores samfund ikke netop brug for torne i øjnene frem for konformitet og normalitet.....Ingen kommentarer: