tirsdag den 28. juni 2011

Snart Tour de France

Mens Roskilde festivalen brager af sted, begynder årets største sportsbegivenhed, Tour de France. Og som altid glæder jeg mig til at følge strabadserne på de franske landeveje.

Lige så længe, jeg kan huske, har jeg interesseret mig for cykling. Man er vel søn af en cykelhandler ;). Og har altid forsøgt at følge de cykelløb, der blev vist i fjernsynet. I 70'erne og 80'erne var der kun sporadiske tv-billeder fra især i Tour de France, og derfor var min glæde også stor, da TV2 i begyndelsen af 90'erne for alvor begyndte at satse på dene cykelbegivenhed. En æra, der blev indledt med duoen Mader & Leth. Ordkløveri, verbalonani og fremragende dækning var cocktailen, der fik sommerglade danskere til at valfarte til skærmene.

Nu hedder duoen Ritter & Rolf, med behørig hjælp fra Jørgen Leth. Dennis Ritter og den tidligere cykelstjerne Rolf Sørensen, leverer en dækning af tårnhøj kvalitet, hvor sidstnævnte er et genialt fund som medkommentator. Først og fremmest grundet hans indgående kendskab til etaperne, rytterne og løbets mekanismer, men samtidig formår han at formidle den viden på fremragnde vis.

Sidste år fik vi et af de senere års bedste og mest spændende Tour de France. Det store slag mellem Andy Schleck og Contador. Et slag, der trak minder frem fra Greg Lemonds ditto mod Hinault og Fignon. Det var angreb med angreb på, og cykelløb af højeste karat.

Gentagelsen lurer om hjørnet - alene af den grund, at Contador nu kører for Schlecks tidligere hold, Bjarne Riis' Team Saxo Bank-Sungard, mens Schleck kører for cykelsportens svar på Manchester City, Team Leopard. Cykelsportens mest usymptatiske hold.

Begge må siges at være tårnhøje favoritter, men mon ikke, at ryttere som Kreuziger, Wiggins, Basso, Martin og Menchov vil blande sig, ligesom vi vil se mere "ukendte" ryttere blande sig. Spændende bliver det også at følge de danske ryttere, hvor Contador har hele tre danske hjælperyttere med - Nicki Sørensen, Chris Anker Sørensen og Brian Vandborg.

Min egen personlige favorit er naturligvis Contador - alene af den grund, at han kører for Riis. Og holdet har en på papiret frygtindgydende styrke, men et Tour de France har altid en god portion uforudsigelige elementer. Og det er én af grundene til, at det er så interessant at følge.

Ingen kommentarer: