lørdag den 12. marts 2011

En ny cykelsæson

Årets cykelsæson er så småt blevet skudt i gang. Forårsklassikerne venter forude, og det samme gør de tre store etapeløb, Giroen, Touren og Vueltaen.

Jeg har altid været fascineret af cykelløb. Strabadserne, taktikken, den ensomme kamp, kulissen for løbene og som søn af en tidligere cykelhandler, naturligvis også cykeludstyret.

Interessen topper altid med årets Tour de France. Cykelsportens svar på fodboldens Champions League. Dog har interessen været af svingende karakter over årene. Forudsigeligheden under Indurains og Armstrongs herredømme kvalte noget af interessen, om end det var altid var en fornøjelse at følge Maders og Leths meritter bag mikrofonen!

Men i de senere år har de store slag, som vi kender det fra eksempelvis Lemond-Fignon og Lemond-Hinault, fundet vej igen, blandt andet sidste års mellem Contador og Andy Schleck. Og det er befordrende for interessen!

2011 kan blive et ekstraordinært spændende år. Det er år 1 med Team Leopard Trek. Eller vel rettere Team Saxo Bank II. Cykelsportens svar på Manchester City og Chelsea. Man kommer med den store pengepung og dræner et andet hold for ryttere, hjælpere med videre. Jeg ønsker kun al mulig ulykke for det hold. Et helt igennem usympatisk projekt. Kunne man forestille sig, at Ståle Solbakken blev træner for Kasi-Jespers eventuelle kommende fodboldhold, og så at han lige tog halvdelen af truppen og lederne med. Det var jo aldrig gået, men alt er åbenbart anderledes i cykelsporten.

Nå, men skal jeg kigge frem mod årets Tour de France, er der fortsat en række ubesvarede spørgsmål. Får Contador som følge af efterårets dopingsag lov til at stille op? Og bliver han dopingdømt af den internationale cykelunion? To væsentlige spørgsmål, hvis svar kan blive afgørende for årets Tour. Stiller han op, vil han være min klare favorit. Han er den komplette rytter, der kører en fantastisk enkeltstart og har samtidig bjergrytterens fandenivoldskhed. Med sig har han flere af hjælperne fra sidste års triumf samt eksempelvis danske Chris Anker Sørensen. Dertil kommer, at jeg under Riis sejren efter flere års "nærved og næsten" og mindst grundet hele farcen omkring Team Leopard Treks dræning af ryttere fra Riis' hold. Det ville være en fryd at se Contador sætte Schleck-brødrene til vægs.

Men en ny og spændende cykelsæson venter forude. Jeg glæder mig og vil især til sommer sidde klar, når rytterne udfordrer de franske bjerge.

Og imens kan man nyde disse klip fra det legendariske slag i 1989 mellem Fignon og tidernes største rytter, Greg Lemond, hvor Lemond satte Fignon til vægs på den afsluttende enkeltstart og vandt Touren med sølle 8 sekunder:


Ingen kommentarer: