lørdag den 24. august 2013

Man fyrer da trænere

Forleden valgte FC København at fyre Ariel Jacobs, og det var dermed den anden træner på 2 år, klubben fyrede - og tredje, hvis man tæller sportschef Carsten V. Jensens (CV) fyring af sig selv efter det mere end miserable forår 2012.

Dermed valgte klubben også at fyre den træner, der overtog en ruinhob af en trup efter CV, og som med en stort set intakt trup vandt DM året efter - i øvrigt ganske suverænt - og som sidste år spillede noget af det bedste fodbold, der er set fra FCK's side. En træner, der, udefra set, havde meget lidt indflydelse på spillerkøb og -salg, men som loyalt arbejde med det materiale, der var til hans rådighed.

Manden, som stod bag de seneste træneransættelser og -fyringer, samt spillerkøb og -salg er fortsat i klubben, men direktionen og bestyrelsen må jo mene, at CV gør det fremragende, som sportschef..... Nå, men jeg har flere gange harcelleret over CV, og vil i stedet henvise til dette gode blogindlæg fra BT's Peter Brüchmann.

Men ud røg Jacobs og ind kom en gammel kending, Ståle Solbakken, der i sin tid høstede store triumfer med netop FCK. Siden da er det ikke gået så godt, da han har to fyringer med i bagagen. Mange, inklusive mig selv, håber nu, at han kan gentage triumferne, og jeg er ret sikker på, at han nok skal få løftet holdet frem. Men det var jeg nu også i Jacobs' tilfælde. Truppen er blandt de bedste i Superligaen og dertil kommer, at ligaen igen-igen i år nok skal vise sig så tilpas ustabil, at der kan ske store skift i top og bund.

Men der, hvor Solbakken måske kan gøre en forskel er, at han kommer med en stor vindermentalitet. Måske større end hele det nuværende hold tilsammen. Og så er det givet, at han får større magt i klubben end Jacobs havde og får de spillere, han peger på. CV har i hvert fald været ude at sige, at Solbakken får en god pose penge til indkøb. Sjovt nok sagde han aldrig det samme om Jacobs....

Og ellers er jeg spændt på, hvilken Solbakken, vi får at se:

  • Ham, vi husker til sidst, hvor holdet spillede fremragende og underholdende, og hvor selv unge spillere fik chancen på holdet
  • Eller ham, der var kendetegnet for størstedelen af den første periode i FCK; norsk fodbold, når det var værst (også kaldet migræne-fodbold), spillerindkøb på spillerindkøb og en komplet negligering af spillere af egen avl
Jeg håber naturligvis på det første!

Så alt i alt tror jeg på, at den fyring bliver undtagelsen fra reglen om, at trænerfyringer sjældent medfører en markant forbedring.

Personligt har jeg aldrig forstået det med trænerfyringer og for langt de flestes tilfælde synes de mest, som at være at pisse i buksen - varmen varer sjældent længe! Og den grundige analyse af de egentlige årsager til et holds misere og det lange, seje træk synes alt for ofte at blive ofret til fordel for jagten på den hurtige succes.

I FCK's tilfælde håber - HÅBER - jeg, at klubben også tager sig tiden til at analysere holdets sammensætning, mekanismerne på holdet, spilkonceptet (det synes at være tydeligt, at de øvrige hold kender FCK's koncept udenad og spiller derefter), om opbakningen til træneren er god nok, om setuppet omkring holdet er godt nok og så videre, og så videre.

Sker det ikke, vil de problemer, klubben oplevede, da Solbakken rejste første gang, ganske givet dukke op igen, og imens er de øvrige hold i Superligaen næppe blevet dårligere. Og forebyggelse er som bekendt bedre og billigere end behandling.

FORZA FCK!

Ingen kommentarer: