lørdag den 10. august 2013

FC København og den spillemæssige krise

FCK og TK i frit fald
På søndag spilles Match of the weak - som Nikolaj Steen Møller, også kendt som -smølle - omtalte kampen på Twitter - mellem FC Nordsjælland og FC København i Superligaen. En meget rammende betegnelse, al den stund, at de seneste to års guld- og sølvvindere ligger i bunden af ligaen efter tre runder. 

For FCK's vedkommende er det med 0 point den dårligste sæsonstart i klubbens historie og holdet er uden sejr siden - ja, seneste udekamp mod FCN 15. april 2013. Faktisk har holdet kun vundet én kamp ud af de seneste 13.

Alligevel holder klubben, med sportschef Carsten V. Jensen i spidsen, fast i, at der er tale om pointmæssig og ikke spillemæssig krise. Hele hele foråret - bortset fra selve mesterskabet - er åbenbart glemt eller fortrængt. Vi er dog mange, der ikke har glemt, at holdet gennem hele foråret spillede rædsomt. Forklaringen fra flere spillere var dengang, at holdet ikke var under pres - OK, du kan som en velgageret fodboldspiller kun motivere dig selv, hvis du er under pres?!

Som den Mandagstræner, jeg nu en gang er, er det dog tydeligt, at holdet er uden gejst, vindermentalitet, kreativitet og ledelse. Og har været det længe. Var spillet OK og arbejdede spillerne stenhårdt på grønsværen, kan du godt leve med en pointmæssig krise, men for FCK's vedkommende er det bare ikke tilfældet.

Det nemmeste ville være at fyre træneren, Ariel Jacobs, men det løser bare ikke problemet, for alle pile peger på sportschefen. Og begynder ved succesåret 2011:
  • I mere end et år havde klubben vidst, at Ståle Solbakken ikke ville forlænge sin kontrakt, men alligevel gør CV sit hjemmearbejde så dårligt, at den træner, de målrettet går efter, fyres efter 6 måneder i trænerstolen. CV overtager selv trænergerningen, hvilket gør skidt til lort
  • Der sker stor udskiftning i truppen, hvor Jesper Grønkjær stopper karrieren, mens Wendt, Anthonsen og Pospech vil videre. Det er forståeligt, men komplet uforståeligt, at klubben vælger at sælge William Kvist, der dét år har fået sit store gennembrud. Dermed er klubben uden en leder og kulturbærer. Samtidig fejler CV igen i sine indkøb og den direkte afløser for Kvist, Christian Grindheim, er blandt de største fejlkøb i klubbens historie. Det siger ikke så lidt! Hullet efter Kvist er fortsat ikke lukket, og er i min optik i dag holdets største problem.
I denne sæson har man så afhændet Andreas Cornelius, og det har været godt købmandskab af klubben. Men desværre havde man ikke en direkte afløser i kikkerten (hvorfor var man så uforberedte på et salg af klubbens største salgsobjekt?), og henter i stedet Marvin Pourie hos nedrykkerne (!) fra Silkeborg. En spillertype, der minder alt for meget om de øvrige, Santin og Vetokele. Dermed er FCK fortsat uden den angrebsslagkraft, der ellers har kendetegnet holdet gennem tiderne, med Peter Møller, Marcus Albäck, Dame N'Doye med videre. Det betyder så, at spillet i dag ender i meget nipseri - nipseri, som du ikke har spillerne til!

For så vidt angår det manglende lederskab, har man vel håbet på, at den indkøbte forsvarsveteran, Oluf Mellberg, kunne løfte denne opgave. Indtil videre har han dog mest lignet det, han er - en aldrende spiller på aftægt. Langsom og uden overblik og gennemslagskraft. Det skal her i parentes bemærkes, at da klubben i sommeren 2000 hentede Jacob Laursen og Ståle Solbakken var det også med samme øjemed - lederskikkelser. De tog rollen på sig fra første sekund, at de var på banen.

P.t. tales der så, i medierne, om, at klubben vil styrke venstrekanten. Paradoksalt nok har man i dette transfervindue skilt sig af med to venstrekanter, Michael Jakobsen og Martin Vingaard. To spillere, der burde have potentiale til at begå sig i toppen af dansk fodbold, men som af uransagelige årsager ikke blev benyttet af Ariel Jacobs.

På den positive side tæller så, at klubben ikke handler i panik, og kun går efter spillere, der kan løfte kvaliteten på holdet. Men igen - indkøbshistorien de seneste par år har hidtil vist noget andet, med Nicolaj Jørgensen og Kris Stadsgaard som undtagelserne.

Uanset hvad, skal der ske noget. Spillet skal blive bedre og der skal være én, der tager førertrøjen og viser vejen. Ikke kun fordi, at holdet ligger i bunden, men også fordi, at der lige om hjørnet venter Champions League. Og nogle af de gevaldige snittere, som sandsynligvis venter, den nuværende form taget in mente, gavner hverken holdet eller dansk fodbold - på kort eller mellemlang sigt.

Hele 2013 har i hvert fald vist, at angriberne Santin, Vetokele og Pourie, og midtbanespillerne Claudemir, Delaney, TK og Bolanos IKKE er svaret på FCK's problemer og dem, der trækker holdet ud af den nuværende spillemæssige krise.

Der er fortsat nogle uger tilbage før, at transfervinduet smækker i, og inden, at det sker, håber jeg, at CV har fattet alvoren og købt en tonserangriber og en kreativ midtbanespiler med lederegenskaber - det kunne være min kæphest, Thomas Enevoldsen eller en anden Thomas, som render rundt i Brøndby og gerne vil have gang i sin karriere igen, nemlig Kahlenberg (eller Pestilensen, som han i FCK blev omtalt som, da han spillede for de Blå/Gule).

Anyhoo, FORZA FCK, men lur mig, om jeg søndag aften ikke er endnu mere indebrændt end, at jeg er i dag.

Ingen kommentarer: