torsdag den 15. september 2011

Godt valg

20 dages - eller vel snarere 4 års - heftig valgkamp kulminerer i dag med stemmeafgivning og -optælling. Jeg ønsker derfor alle en god valgdag og -aften, og håber på en rekordstor valgdeltagelse. Og ikke mindst på, at alle vil respektere og acceptere valgets resultat - uanset om Løkke eller Thorning står tilbage som vinder, samt at den vindende koalition husker på, at et ganske givet meget, meget stort mindretal ikke har stemt på den.

Valgkampen har til tider være spændende og medrivende, men også ofte tam, hvor det har været gentagelser med gentagelser på. Vestager og Johanne Schmidt er valgets sejrdamer, og hvad enten, man er enig med dem eller ej, må de siges at være landets p.t. største politiske håb - måske sammen med Søren Pind og Mette Frederiksen.

Men valgkampen har også været de forsømte muligheders. Løkke har ikke formået at skabe den store fortælling om, hvorfor VK skal fortsætte efter 10 år ved roret - bortset fra, at verden åbenbart bliver af lave, hvis vi får en S-ledet regering.

På den anden side, har Thorning ikke formået at gentage Foghs kunststykke fra 2001 og skabe den store historie om, hvorfor der skal forandring til. Og ej heller den store historie om de 12 minutter og samarbejdet i og ud af Christiansborg.

Derfor ender valget nok også meget tæt, og som en konsekvens af, at der mere bliver tale om et fravalg end et tilvalg.

Men valget fører også til forandring. Vinder Thorning, får vi en ny statsminister og dermed en ny vej. Vinder Løkke, er det samtidig et farvel til VKO-flertallet.

Efter valget står prøven så. Vinder Thorning, skal hun bevise, at de borgerliges skræmmekampagne var tom luft og fugle på taget, og vinder Løkke skal han bevise, at hans vej er den rigtige - ikke kun i ord, men i handling.

Og handling skal der også lægges bag ordene om det brede samarbejde. Et reelt samarbejde, der også beror på kompromiser og ikke "her er det, vi vil, og skriv under, hvis I vil være med". Danmark har brug for et samarbejdende folkestyre, hvor der er brede forlig om de store ting, og hvor der også samarbejdes med lønmodtagere, arbejdsgivere og interesseorganisationer.

Alt i alt glæder jeg mig til valgaftenen, og ikke mindst til, at råberi, skræmmekampagne og mudderkastning bliver lagt til side til fordel for konstruktiv dialog og konkrete resultater. Politikerne må i arbejdstøjet og skabe brede forlig, for verden omkring os venter ikke.

Godt valg!

1 kommentar:

rene sagde ...

tak i lige måde! Det bliver under alle omstændigheder EXTREMT spændende - uanset udfald (som dog nok bliver en nye regering :-)
Jeg ager tur med den lille søn i eftermiddag (holder pålæg på en konference i Lyngby-Taarbæk her i dag) - så skal der stemmes...og hjem og laves svensk pølseret derpå :-)
(det er en rigtig god tradition...)
god valg!