fredag den 2. september 2011

En forlænget weekend i Krakow

Én gang om året drager Øllogen på studietur, og i år var målet Krakow. Turene går under devisen "hvad der sker på studieturen, bliver på studieturen", men alligevel nogle linjer om oplevelserne.

Forinden turen havde jeg kun hørt godt om Krakow - at det skulle være en smuk by, med god mad og alt til billige priser. Så det var en tur, jeg glædede mig meget til. Forventningerne blev også skruet lidt mere i vejret, da vi så vejrudsigten - høj sol alle dage og plus 30 grader og derover. Den vejrudsigt viste sig at holde stik - ja, mere end holde stik - så lange bukser og jakker forblev i tasken. Meget passende skete omskiftet i vejret, da vi forlod byen....
Øllogen er klar til studietur

Afgang var sidste torsdag, og efter afhentning i lufthavnen, landede vi ved lejligheden ved middagstid. Den blev hurtigt indtaget, og det blev den efterfølgende frokost og læskende pilsner også!

Herefter gik det på raske fjed gennem byen, hvor målet var nogle af byens vandingssteder og Wavel-slottet. Et meget smukt bygningsværk, med flot udsigt over Wisla-floden og selve byen. I tilknytning til slottet ligger Katedralen, hvor vi fik syn for sagen for så vidt angår den stærkt katolske forankring i byen. En meget smuk og pompøs kirke, og andægtigheden emmede fra hvælvingerne, mens vi tog en hurtig rundtur.
Auschwitz

Det blev dagens byvandring, og kræfterne skulle spares op til fredagens udflugt til Auschwitz/Birkenau. Afgang kl. 8 fra lejligheden, og kl. 09.30 stod vores private guide klar ved Auschwitz. Med kyndighed og stor fortællelyst ledte hun os gennem de barakker, stier med videre, vi alle kender fra film og tv-serier. Nazismens gru stod malet over det hele og som besøgene blev du ikke skånet. Flere gange måtte der tages dybe indåndinger - som ved billedet af nogle små børn på vej til gaskammeret - og en helt igennem uafrystelig oplevelse, jeg ingenlunde ville have været foruden. "Arbeit macht frei", henrettelsespladsen, udstillingen med børnetøj, briller, sko, hår og kufferter, de mere end kummerlige leveforhold, fængselscellerne med videre. Det hele blev smidt i hovedet på én - og som et minde om, at den historie aldrig må glemmes. Aldrig. Når jeg nu tænker tilbage på rundvisningen og genser billederne, løber det igen koldt ned af min ryg.


Den grusomme ankomst til
Birkenau
2½ times rundvisning blev afløst af et kortere besøg i Birkenau, der ligger få minutter fra Auschwitz. Og som er den egentlige death camp. Træbarak på træbarak, og leveforhold, der var endnu værre end i Auschwitz. Og for sig kunne man se togvognene trille ind med jøder, og hvor de væltede ud for at blive fordelt til barakkerne eller direkte til gaskamrene. Igen stod gruen malet i barakkerne, vagttårne, togskinner og støvede veje.

Mange af de historier, man har læst og hørt om blev "genoplevet", men vores gode guide føjede mange, nye dimensioner til.

Lørdag fulgte vi så videre i jødernes og nazisternes fodspor, hvor vi var forbi Oscar Schindlers fabrik, der i dag rummer et museum over Krakows historie under besættelsen. Faktisk en meget spændende oplevelse. Herefter gik turen forbi det, der den gang havde været den jødiske ghetto, hvorefter det jødiske kvarter, Kazimierz, var næste mål. Synagoge på synagoge, hyggelige gader og torve ed videre.
En af de smukke pladser i Krakow

I mellem disse ture, nød vi også selve Krakow i fulde drag. Vi boede lige ved byens smukke hovedtorv, hvor restauranter, barer, torvestader, kirker og så videre lå side om side. Og selve byen var umådelig flot, med skønne pladser, flotte bygninger og smalle gader. Ikke ulig Prag, men jeg blev faktisk mere begejstret for Krakow end jeg var for Prag. Og det siger ikke så lidt. Som nævnt er katolicismen meget rodfæstet i byen, og byens store søn, nu afdøde Pave Johannes Paul II, står mindet mange steder. Store og flotte kirker ligger side og side, og søndag var jeg gæst ved messen i St. Mary's Church. En meget personlig oplevelse, samtidig med, at du følte dig forenet.

For uden de smukke omgivelser, lever du også godt. Maden er god (af den tunge og velsmagende slags), øl, vin og drinks er billige og betjeningen er god og præcis - og visse af stederne også meget smuk.....

Så alt i alt en fremragende og oplevelsesrig tur, og Krakow er hermed mere end anbefalet.

Næste års studietur går så i øvrigt til München og Oktoberfest!

1 kommentar:

rene sagde ...

tak for en god rejseberetning. Du indfanger ganske fint de store forskellige som kendetegner det område. da jeg var i Aus./Birkenau var der flere, der brød sammen og det er faktisk en lidt hård oplevelse (for mig var det faktisk mest, når man gik udenfor - bjerge af sko og briller virkede næsten for opstillet til at være virkelig). når man gik rundt - specielt de steder, hvor der ikke var meget plads og virkelig VAR omringet af pigtråd og altså ikke kunne komme ud, det var meget nær på. Men alle må da få lyst til at besøge området. ville gerne have set O.S. fabrik, men det var ikke på vores program :-)
Tak! hvornår skal du til at skrive rejsebøger :-)