fredag den 27. maj 2011

FCK og det 9. mesterskab

Ja, varemærket Guld tilhører efterhånden FC København. Det 9. mesterskab er netop hentet hjem. Det er det 3. i træk og det 8. indenfor de seneste 11 sæsoner.

Mesterskabet kom i hus 7 runder før tid, hvilket ikke er sket før i Danmark. Samtidig har klubben sat pointrekord for et dansk mesterhold, ligesom rekorden med flest hjemmesejre i træk nu også er FCK's. Og rekordlisten er funderet i et fast spilkoncept, opbygget gennem de seneste 11 år, startende med Roy Hodgson og videreudviklet gennem trænerne Hans Backe og sidenhen Ståle Solbakken.

Konceptet er sammen med et såkaldt blueprint for, hvilken type træner, spiller med videre, FCK skal bygge på, baggrunden for succesen, og som de seneste år har givet sig udslag i et sammentømmeret kollektiv af individualister, holdånd, fællesskab og vilje. Spillerne kender deres rolle og plads, og får frihed til at udvikle egne kompetencer - til fælles bedste.

Du kan også vende det om og se på FCK's nærmeste konkurrenter, OB og Brøndby, og se, hvad der IKKE gør et hold til danske mestre:
  • Skiftende trænere og som bliver ansat ud fra navn og resultater, og ikke hvordan de passer ind i kulturen. Med Brøndby og Kent Nielsen som det bedste/værste eksempel
  • En administrativ ledelse, der blander sig i de sportslige dispositioner
  • Svage sportschefer/-direktører
  • Evindelige indkøb, uden mål eller med
  • Køb af individualister, uden tanke på, om de passer ind i spilkonceptet. Med OB som det bedste/værste eksempel
  • Uro i spillertruppen, hvor spillere gerne brokker sig for åben mikrofon over klub og træner
  • En selvforståelse, der ikke står mål med det, der sker på banen eller tabellen i almindelighed
Blot for at nævne nogle eksempler. Dermed ikke ment, at FCK er ufejlbarlige, men de har nu over 10 år vist, at deres koncept holder - med de fejlskud, der uvægerligt vil ske undervejs.

Til næste år venter ganske givet det 10. mesterskab - trods ny træner og roterende svingdør - og det gør unægteligt Superligaen forudsigelig og kedelig. Så selvom, at jeg er FCK, håber jeg, at FC Midtjylland, OB, Brøndby med flere snart kommer op i gear igen.

FORZA FCK! Og endnu en gang tillykke med mesterskabet.

4 kommentarer:

pter sagde ...

Tillykke - og mht at komme op i gear, så håber jeg at "vi" kommer det på søndag!!!

Søren Nielsen sagde ...

Mange tak :). Og FCK kører Aab over i Ståles og Grønkjærs afskedskamp, mens I vinder over RFC. Så skulle den være hjemme :). Jeg håber - som tidligere nævnt - i hvert fald, at Esbjerg klarer den

Jens Keis Kristensen sagde ...

En selvforståelse, der ikke står mål med det, der sker på banen eller tabellen i almindelighed=AGF!!!

Søren Nielsen sagde ...

Jeg har opsnappet BSN's noter, og de siger mesterskab i 2012 og kvartfinale i Champions League 2013. Mindre kan ikke gøre det, skriver han, da de har verdens bedste træner, verdens bedste fans, en fantastisk trup og den perfekte sportschef....