torsdag den 21. marts 2013

Til Bock-smagning i Ringsted

Tirsdag var der igen kaldt til samling i Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Ringsted. Denne gang med Bock-øllen som tema. En øltype, jeg har et noget blandet forhold til. Paulaner Salvator, Andechs Doppelbock og Weihenstephaner Korbinian er alle øl, jeg sætter stor pris og drikker med stor nydelse. Men ofte er jeg også stødt på Bock-øl, der var så søde og sukrede, at det ville give bedre mening at sluge et kg. sukker direkte fra posen.

Så jeg var selvfølgelig, og som altid, ganske spændt på, hvad den gode lokalafdeling havde fundet frem til os. Og efter, at vi havde fået serveret en mere end glimrende svinekotelet, gik vi ombord i de 10 øl, smagningen omfattede. 9 af øllene var handlet blandt andet i Superbrugsen i Fensmark, der skulle have et imponerende øludvalg, mens den 10. var brygget af ét af medlemmerne, John. Og den matchede de øvrige på fineste vis.

Og med vanlig sans for godt øl, havde lokalafdelingen og især Thomas Larsen, som denne gang stod for smagningen, fundet mange gode øl frem, og havde heldigvis undgået de lidt for sukkersøde. Kun to øl faldt i gennem - smagt med mine tvivlsomme smagsløg. Den ene var Hornbeers Hornbock, der havde en uheldig eftersmag, der ledte tankerne hen på en dårlig mave, og så den afsluttende Schorschbock Ice. En satan på 13%, men var simpelthen for syrlig i smagen.


Aftenens største smageoplevelse
Men de overskyggede ikke de mange gode øl, vi smagte, hvor højdepunkterne var Væltepeter Doppelbock fra Skagen Bryghus (der havde Bock'ens sødlige karakteristik, men også med en god portion stænk af humlet eftersmag. Den blev i øvrigt kåret til aftenens bedste øl), førnævnte fra Andechs (der bør være referenceøllen for alle bryggere, der giver sig i lag med Bock-øllen) og så Kulmbacher Eisbock. En himmerigsmundfuld på 9,2%, og med en perfekt balance mellem det søde og det syrlige, og meget fyldig i smagen. En satans god øl, der er i liga med noget af det bedste fra stoutens verden. Den kan blandt andet hentes på hylderne i Fensmark - jeg må snart lægge vejen forbi!

Alt i alt en smagning, der understregede, at Bock'en er blandt de bedste øltyper, der findes, for når der rammes plet, er det en øl med fylde, skarphed, kant og fin balance mellem det syrlige og det søde. Og en god portion procenter!

Så en stor tak til Danske Ølentusiasters Ringsted-afdeling for endnu en god smagning. Næste arrangement er i april, hvor Amager Bryghus lægger vejen forbi, men her er jeg desværre forhindret i at deltage.

Ingen kommentarer: