torsdag den 10. november 2011

Bjarne Riis i Roskilde

Mandag var jeg til dette foredrag i Roskilde med den tidligere cykelrytter og nuværende cykelhold-ejer Bjarne Riis. Som det fremgår af linket, var det første og eneste gang, Riis ville holde offentlige foredrag. Og da jeg har cykling i blodet, ville jeg naturligvis gerne af sted og samme holdning havde brødrene Per og Frank Winther heldigvis, så vi blev hurtigt enige om billetkøb. Og efterfølgende at se frem til en aften i Riis' selskab.

Bjarne Riis udgav sidste år selvbiografien "Riis", skrevet i samarbejde med Lars Steen Pedersen, og det var forventningen, at foredraget ville tage sit udgangspunkt i denne. Straks mere usikker var jeg på formen, for Riis er, mildt sagt", ikke den mest sprudlende foran en mikrofon og ligner mest af alt én, som gerne vil langt væk fra offentlighedens spotlight.

Måske dette også var årsagen til, at netop Lars Steen Pedersen ved foredraget virkede som interviewer/facilitator, hvor han præsenterede videoer, hev effekter op, der sagde noget om Riis, stillede uddybende spørgsmål med videre. Spørgsmåls- og effektdelen forekom nogle gange noget kunstigt, men generelt virkede det meget fint - og ganske givet efter hensigten.

Hovedtemaerne var Riis' opvækst, den legendariske Tour-sejr i 1996, doping-spøgelset og tiden som holdejer. Og den røde tråd var Riis' filosofi for sig selv, sit hold og livet generelt - den økonomiske snusfornuft, disciplin, ønsket om hele tiden at udvikle sig, det faste fundament og så netop det at bruge modgangen til at udvikle dig selv og yderligere læring. Det krydret med videoindslag fra barndommen, 1996, doping-pressemødet og holdejeren bag rattet under træning og løb.

Med andre ord kom vi vidt omkring, og måske var det, at foredraget næsten ville for meget årsagen til, at vi ikke kom helt tæt på og at vi som tilhørere ikke blev grebet helt. Der blev skrabet lidt i overfladen, klapsalverne lynede flere gange og Riis viste, at han havde en interessant fortælling - ja, faktisk op til flere.

Personligt savnede jeg nok flere anekdoter fra hans aktive karriere - løbs- og træningsoplevelser, forholdet til andre ryttere, forbilleder og så videre. Men alligevel gav foredraget et godt indblik i, hvorfor han er, som han er, hvad der driver ham og hans værdier.

Personligt fandt jeg historierne om træningsmanien og det, at han er detaljernes mand, som de mest spændende elementer. Og det gippede i én, da han fortalte, at han gennem sit liv havde trænet mere end 650.000 km - på cykel!

Dopingsagen var naturligvis også meget interessant. Selv er jeg personligt ikke speciel religiøs om dette, og det siger sig selv, at du ikke vinder Tour de France alene på doping. Og Riis' egne vinkler, gav en mere personlig forståelse.

Alt i alt en meget spændende aften, hvor der dog også var plads til forbedring hos foredragsholderen, men han er også bedst i modvind! Men jeg gik hjem i opløftet tilstand, og giver foredraget 4 ud af 6 stjerner. Og så en 5. for autografen i min egen udgave i "Riis" og så det gode selskab fra Per og Frank.

Ingen kommentarer: