OK, skæbne er måske så meget sagt. Men indrømmet, jeg har en svaghed for juleøl. Og det er kun blevet bedre - værre? - efterhånden, som flere og flere bryggerier prøver sig af i denne "genre". Juleøl er ikke en bestemt øltype, for udvalgtet dækker fra almindelige guldøltyper, over belgiske udgaver til porter og stout. Og i næsten alle alkoholklasser. Selv indenfor den enkelte øltype er der stor variation, hvor bryggerne prøver sig af med alskens ingredienser.
Denne variation er netop noget af det, der fascinerer mig ved juleøllet. Mange af øllene er også karakteriseret ved, at de vinder ved at blive gemt i et par år (hvis man kan holde nallerne væk fra dem så længe!), hvor de efterhånden antager en vinøs og portvinsagtig form. Herligt.
Igen i år har jeg efterhånden fået smagt en del forskellige juleøl, og top-3 er ret beset de sædvanlige:
Juleporter fra Det lille bryggeri
Gouden Carolus Noël
Semper Ardens Christmas ale fra Carlsberg
Den dårligste må siges at være den økologiske juleøl fra Herslev. De plejer at lave godt øl, men den her er slet og ret intetsigende.
Skål og højt skum! Og husk, at man naturligvis drikker juleøl til julemaden!
1 kommentar:
tanke-eksperiment; hvad ville man IKKE kunne lave en top 3 over :-)
Findes det i virkeligheden?
Top tre over bedste finske skaldyrsspisere efter 1960 :-)
Send en kommentar