torsdag den 25. juli 2013

Turist for en dag

Gennem de seneste 10-12 år har jeg ofte besøgt nogle af de europæiske hovedstæder og storbyer, primært som turist, mens vores egen hovedstad kun er blevet besøgt sporadisk som turist. Byen oplever jeg primært, når jeg er på arbejde, er i byen eller til fodbold, og her er det ganske begrænset, hvor meget du så oplever!

Jeg har derfor de sidste par år overvejet at lege turist for en dag i København, og tirsdag i denne uge blev der så lagt alvor bag ordene. Så en taske med rugbrødsmadder og kolde colaer blev pakket, så der var noget at stå imod med i varmen, og kl. 08.55 hoppede jeg på toget.

Første stop var havnebussen ved Den sorte diamant. Jeg ved at flere pendlere benytter disse - både til at komme rundt i byen med og til at opleve hovedstaden fra vandsiden. Og med pendlerkort skal du ikke tænke på at indløse billet. Du får naturligvis ikke kanalrundfartens historier og oplevelser med, men alligevel blev blandt andet Nyhavn, Operaen og Holmen rundet inden, at jeg hoppede af ved Nordre Toldbod. En fin og nem tur.

Herfra gik det så på raske fjed mod Den lille havfrue og i et forsøg på at overhale det meste af Japan og Rusland! Det lykkedes nogenlunde og det var rimeligt nemt at få taget det obligatoriske billede af havfruen. Næste stop blev Kastellet. Her havde jeg aldrig været, så det var en stor oplevelse at opleve de gamle bygninger, voldene, voldgraven, gamle kanoner og ikke mindst mindesmærket for de danske soldater, der var faldet under tjeneste i udlandet. Meget gribende.

Herefter gik turen gennem Churchill-parken, langs Esplanaden, gennem Amaliehaven, for at "ende" ved Amalienborg, hvor også førnævnte Japan og Rusland var kommet frem. Dronningen var ikke hjemme, men det var hyggeligt at gå rundt og se palæerne og studere det flotte bygningsværk.


Næste stop blev Marmorkirken. En af landets smukkeste kirker, set udefra, men overraskende meget lille indenfor. Tårnet var desværre lukket, da jeg var forbi, men alligevel en fin oplevelse at se Marmorkirken. Udenfor buldrede hverdagen og turisterne af sted, indenfor var der stilhed og eftertænksomhed.

Næste mål var Botanisk have, og vejen dertil ledte mig gennem Frederiksstaden, forbi Nyboder, gennem Kongens Have og forbi Rosenborg Slot. Igen en god mulighed til at opleve byens gamle huse og små gader - i turisttempo.

Botanisk have havde jeg glædet mig meget til, og den levede til fulde op til forventningerne. Også selvom den ganske givet er smukkere i det tidlige forår og i sensommeren frem for på en brandvarm julidag. Flere af væksthusene var lukkede, men det var nok også godt det samme - det havde ganske givet været ulideligt at gå derinde. I stedet for gik jeg rundt i parken og nød de flotte buske, spændende bede, smukke omgivelser og fik da også lidt inspiration til min egen have. Botanisk have virker som et sted, du aldrig bliver træt af, hvad enten du er haveinteresseret eller "blot" søger et åndehul i hovedstaden, og jeg noterede, at rigtigt mange brugte den som sidstnævnte.

Og her sluttede turistturen mere eller mindre. Varmen havde gjort mig noget mørbanket og mange oplevelser var sat ind på kontoen. Efter et smut gennem Torvehallerne, var det derfor tid til et par pitstops på byens fine ølbarer, først Mikkeller i Viktoriagade og derefter Fermentoren ved Kødbyen. I mellem de to fik jeg også handlet lidt godt øl hos den fine ølpusher Kihoskh på Sønder Boulevard.

Så alt i alt en meget oplevelsesrig dag og en rigtig god måde at opleve vores hovedstad på. Og det er absolut ikke sidste gang, jeg laver den finte. Næste gang - måske næste sommer, hvis ikke før - kunne byens centrum være et oplagt mål; Christiansborg, Tøjhusmuseet, Københavns Domkirke med videre. Samtidig var turen også en inspiration til at lege turist for en dag i mit eget nærområde. Jeg har eksempelvis aldrig oplevet Sporvejsmuseet ved Skjoldenæsholm, og det kunne så suppleres med eksempelvis Gisselfeld Kloster, rundvisning i Sct. Bendts kirke med videre. Mulighederne er i hvert fald mange.

Ingen kommentarer: