søndag den 31. juli 2011

Re-issue, re-package

I de senere år har det nærmest været standarden for diverse bands at genudgive tidligere albums i såkaldte extended eller deluxe versions. Og den finte giver ganske god mening, når der er tale om albums, der har en del år på bagen - eksempelvis ved et 20-års jubilæum eller hvor hele bagkataloget genudgives, med sjældne b-sider, demoer og så videre. Suede, Joy Division, New Order, The Cure, Depeche Mode og Saint Etienne er de bedste eksempler i min egen samling, men mange andre gør sig også i denne metier.

Men - min kæde hopper af, når et forholdsvist nyt album genudgives, med tilføjelse af nogle nye numre. Blandt de seneste eksempler er Arcade Fires Suburbs og Nationals High Violet. Det er simpelthen at gøre grin med køberne, som ved udgivelsen har smidt ca. 150.-, og næppe den rette metode til at imødegå ulovlige downloads og lignende. Så har jeg større respekt for dem, der ved udsendelsen af et nyt album, også laver en boxversion, hvor man får liveudgaver, b-sider, demoer og så videre med. U2, Placebo og Depeche Mode er gode eksempler på dette.

OK, mit samlergen gør, at jeg ved visse kunstnere alligevel vil købe skidtet, men for langt størsteparten - og dermed også Arcade Fire og National - holder jeg mig væk. Eller i bedste fald nyder godt af TDC Play, som trods alt er lovligt download.

Næste skridt kan meget vel blive, at du ikke gider at købe "skidtet", når det udkommer, men venter til den udvidede udgave. Men kunstnerne ligger, som de har redt......

4 kommentarer:

Rene sagde ...

helt enig - og man køber jo 'lortet'. Ikke mindst fordi de ekstra ting er aldeles og ganske nødvendige...men jeg forstår ikke hvorfor du ikke nævner de all-time-high på pladsen: "Ingen-kender-os-udover-en-lille-kreds-som-følger-os-dedikeret-men-når-vi-så-slår-igennem-så-skal-vores-materiale-da-genudgives-med-en-masse-ekstra-på-cranberries"??? Her var du jo en af de først )i DK ihvertfald)! Men ja, det er stadig underligt - måske bare et udtryk for at diverse kunstnere er i lommen på selskabernes pengemænd?

Søren Nielsen sagde ...

Spot on! Både for så vidt, at Cranberries burde have været nævnt og at jeg var den første (og sidste??) i Danmark, der var på dem :).

Martin Petersen sagde ...

Du har jo ret.

Jens Keis Kristensen sagde ...

har heldigvis ikke detder samlergen, men holder meget af samlinger... Så jeg boykotter simpelt hen sådanne udgivelser, men tænker at grupperne - undskyld udtrykket - pisser på trofaste fans!