lørdag den 21. september 2013

Nye øl fra Carlsberg

Bryggerimastondenten Carlsberg har al ubmærkethed – det er i hvert fald gået min næse forbi, men det siger måske heller ikke så meget – smidt et par ”nye” øl på markedet. Begge af den tunge og mørke slags, og dem sættes der jo stor pris på her på matriklen, så derfor lagde jeg i går gane og smagsløg til dem. Og det til en udbredt fornøjelse.

Jeg begyndte med Semper Ardens Porter. Semper Ardens-serien var Carlsbergs svar på den ølbølge, der for alvor ramte landet omkring årtusindeskiftet. Flere i serien var aldeles fremragende - ikke mindst Christmas ale, der fortsat kan fås, og Criollo Stout. Men nu er serien åbenbart genopstået, hvor blandt andet Porter er en del af sortimentet.

Porter ligger tæt op af Criollo Stout, men bare uden den fede chokolade- og kaffesmag. Den holder 6,8%, men smager af meget mere samtidig med, at den er ganske frisk og let i smagen. En meget fin nyde- eller dessertøl, der vil gå fint til is eller chokoladekage. Her i Ringsted har jeg blandt andet set den i Føtex og næste gang, jeg kommer forbi, skal der "hamstres", for det er helt sikkert også en øl, der vil vinde ved at blive lagret i et par år. Jeg håber, at Semper Ardens-serien denne gang bliver, og at der føjes flere spændende øl til.

Den anden fra Carlsberg er vist nok en gammel kending, nemlig Gl. Carlsberg Porter, der så åbenbart er genopstået. Og det til stor glæde! Det er en imperial Stout på 8,2% og smager bare djævelsk godt. Den ligger tæt op af førnævnte porter, men noget federe i smagen, og godt med kaffe på eftersmagen. En øl, der understreger, at Carlsberg også er i stand til at lave rigtigt godt og spændende øl. Jeg har ikke erfaringer med at lagre øl på dåse - den fås kun på dåse - men vil alligevel gøre forsøget, for jeg er sikker på, at den vil blive fremragende, hvis den lagres i et par år.

Begge øl kostede under 20.-, så her kan man virkelig tale om værdi for pengene. Hermed anbefalet.

3 kommentarer:

Unknown sagde ...

Det er glædeligt at "Gamle Carlsberg Imperial Stout Porter" nu genopstår efter at levet et ubemærket liv under navnet "Carls Porter". Jeg husker den moderne udgave som en kende mere sød end det original forlæg og glæder mig til at smage den ægte vare igen. Ikke mindst den flotte etiket kan bringe minderne frem om kolde dage, hvor garvede håndværkere (murere forstås) havde det skidt, hvis dagen ikke startede med en ægte porter. Så kunne man holde varmen frem til frokost.

Søren Nielsen sagde ...

Tak for din gode kommentar, Leif, og du forstår, som altid, at sætte gode billeder på det gode øl :)

Anonym sagde ...

skovtoft noak bassist denne mørke fryd er i verdensklasse