fredag den 20. juli 2012

True Faith - 25 år efter

Det er ifølge Wikipedia i dag 25 år siden, at New Order udsendte singlen True Faith:Mit eget eksemplar - på 12" - købte jeg kort efter udgivelsesdagen i den forlængst hedengange pladepusher STC her i Ringsted. STC havde specialiseret sig i import fra England, med diverse DJ's og lokalradioer som hovedmålgruppen. Men vi andre mere dødelige var også velkomne og foruden spændende og omfangsrige pladekasser, havde ejeren - Morten var vist navnet - en stor musikviden og passion for musik. Så mens musikken spillede, blev der snakket musik og med i posen hjem havde jeg ofte også seneste nummer af det glimrende musikblad, Record Mirror.

Og altså én af gangene også True Faith - en single, der her på matriklen (og nok også mange andre steder) er at betragte som den bedste single, der nogensinde er udsendt. Sangen er blandt de mest spillede i mit hjem, nogensinde, og her 25 år efter står sangen fortsat frisk, vital og overlegen. Og en sang, der dengang ramte både diskotekternes dansegulve (selv i en flække som Ringsted) som det sortklædte og surmulende publikum, og er så tæt på den perfekte popsang, som det overhovedet er muligt.

Og det bliver endnu bedre, for på b-siden er 1963 at finde.


Et nummer, der til enhver tid kunne have begået sig som a-side, og en mangt en kunstner ville skære sit øre af for at lave en sådan melodi. Klassisk New Order og en ørehænger af rang. Sangen bliver i øvrigt senere udgivet på single. Der hører også en orignialvideo med til sangen, men den kunne jeg ikke finde på Youtube, og kan ikke huske, om den blev udgivet stort samtidig med True Faith og det efterfølgende opsamlingsalbum, Substance, eller om det var senere.

For mit vedkommende var de to sange også et varsel om, at New Orders kreative brønd var ved at løbe tør. De topper med disse to numre, og kun på det studiealbum, der i 1989 følger efter, Technique, er de i nærheden af det høje niveau fra True Faith/1963, og sidenhen er det kun gået én vej, og det ned ad bakke - om end Republic fra 1993 da også rummer et par fine elementer.

Men tillykke til True Faith med de første 25 år!

4 kommentarer:

-rene sagde ...

I know (twenty) five years is a long time - and I know that times change - but I think that you'll find - people are basically the same....

Den sange betyder meget for dig, for du vender tit tilbage til den. Nu har den rundet det kvarte århundrede - og det er i sig selv en bedrift! Det er en af årtiets stærkeste melodier -og den holder stadig! Tak for et personligt indlæg!

rbc sagde ...

Hmm, min kommentar fra i går er faldet ud, så jeg prøver igen. Indledning...et MG citat:
I know (twenty) five years is a long time ... and I know that time change ... but I think that you'll find ... people are basically the same ... "
Så gik der et kvart århundrede med en af de sange, du tit vender tilbage til og som er en af de bedste i deres katalog. Tak for et godt indlæg, der sætter femogtyveårs tanker godt i gang. I dag har vi desværre ikke en mtv-profil, der kunne finde på at fejre den slags - i dag er deres sendeflade jo noget andet - men boy hvor de spillede den meget 'i gamle dage'

Søren Nielsen sagde ...

Et meget rammende citat, du der smider op :). Og tak for gode kommentarer

-rene sagde ...

ja, tak til Gore!