onsdag den 26. november 2014

Dagbog fra New York #2

Det er nu blevet tid til at skrive andet og sidste kapitel om mine rejseoplevelser i New York.

Efterårsfarver i Central Park
Onsdag
Efter en omgang spejlæg, bacon og et par kopper kaffe hos den "lokale" diner, var det tid til at slentre ned ad Broadway, hvor turistfælder og teatre ligger side om side. Målet var Central Park. Da jeg for mere end 25 år siden besøgte byen første gang, var Central Park den absolut største oplevelse. Og én af de absolut største rejseoplevelser, jeg har haft. Den gang var det på en varm søndag i juli, nu blev det en kold onsdag i november. Men oplevelsen var den samme - en imponerende smuk park, der stod i sin flotte efterårspragt, og hvor stier, enge, søer med videre, deler parken op på fineste vis. Undervejs fik jeg også "hilst" på H.C. Andersen samt mindet John Lennon i Strawberry Fields, der ligger lige overfor det sted, hvor han blev slået ihjel.

På tilbagevejen, var jeg forbi Rockefeller Center, med den fra films og serier så kendte skøjtebane, ligesom det klassiske juletræ var ved at blive sat op. Det blev også til endnu en tur gennem Bryant Park, hvor den indkøbte frokost hos en meget lækker deli blev nydt.

Ground Zero
Torsdag
Kaffe og morgenmad på én af byens mange Starbucks. Så var jeg klar til endnu en byvandring! Første stop var den smukke Washington Square Park. Herefter gik turen mod Ground Zero. Da jeg for 25 år siden var i byen, var vi også forbi World Trade Center. Nu var jeg her igen, men det var tvillingetårnene ikke. Det var meget bevægende - og smukt at se de mange navne, der stod skrevet på de to vandfald, der er opført der, hvor tårnene stod. Navne på dem, der døde under angrebet.

Herefter gik turen gennem Wall Street, Chinatown (der er ulækker og beskidt), Little Italy (hvor jeg blev ført tilbage til Godfather-filmene) og Soho, med dens mange fede butikker og hyggelige barer og restauranter. Mættet af indtryk, rundede jeg dagen af på en ølbar i East Village. Et fedt område, med små og hyggelige restauranter, butikker og barer

The High Line
Fredag
Afrejsedag, men jeg skulle først flyve 17.30, så jeg kunne lige nå at få lidt flere oplevelser med! Og det blev med manér, nemlig på The High Line. En nedlagt jernbane, der nu er lavet som en park og sti. En virkelig sjov og speciel oplevelse, hvor du også fik mulighed for at opleve "bagsiden" af byen. Dagen sluttede med en tur gennem Meatpacking district og Greenwich Village (endnu en gang!)

Opsummering
Alt i alt en oplevelse for livet, og jeg kan kun opfordre alle til at tage turen derover mindst én gang i livet. Det er dyrt, men alle pengene værd. Selv skal jeg helt sikkert af sted igen, og så enten i foråret eller det tidlige efterår, for midten af november var lidt for koldt, men bortset fra mandag, var der hver dag sol og blå himmel.

Jeg fik nået det, jeg gerne ville, men alligevel manglede der meget. Besøg på byens mange markeder, shopping, museer, mere tid alle steder, Harlem, toppen af henholdsvis Empire State Building og Top of the rock, besøgt Princeton, hvor niecen bor, ture til Ellis' Island og Frihedsgudinden og så videre...

Men havde jeg haft to uger, havde det også været for lidt, og det eneste, jeg ville have gjort anderledes, var at købe et metrocard til subway'en og dermed benyttet den noget mere. Men det er nemt at komme og finde rundt i byen - i hvert fald på Manhattan. Desuden binder subwayen byen godt sammen ligesom det er billigt at komme rundt med taxa.

Udover de mange kendte steder og områder, byen byder på, er den virkelig fed og hyggelig at slentre rundt i - og bare lade nysgerrigheden råde. Mængden er indtryk, du bombarderes med er helt ubeskrivelig, og det er som om, at hele verden er samlet på et sted. Der er mennesker og biler overalt, og du mødes af ufattelig rigdom på det ene gadehjørne og ufattelig fattigdom på det næste. 

Og når du går rundt, støder du på mange steder, der er kendt fra films og serier, ligesom du kan nyde de mange parker, torve og grønne områder, byen byder på. For ja, den byder på ALT!
Helt alene var jeg dog ikke.....
Her sammen med H.C. Andersen

Inden, at jeg tog afsted var jeg lidt skeptisk ved det at tage alene på ferie, men jeg havde besluttet, at det ikke skulle være nogen hindring. Jeg savnede at dele oplevelserne med nogen og at opleve byen sammen med én, men så kunne jeg i stedet nyde mit eget selskab....., og i stedet blev det til en god portion selvforkælelse og fordybelse over de ting, der p.t. fylder op.

Eneste minus var tidsforskellen på minus 6 timer. Jeg er et AA-menneske, og havde svært ved at vende om på tiden. Så jeg vågnede hver dag alt, alt for tidligt, men omvendt var jeg så tidligt afsted og tidligt i seng!

Afbrækket var også tiltrængt ovenpå nogle hektiske måneder, såvel privat som arbejdsmæssigt, så det var rigtigt rart at se noget andet, opleve noget og ikke mindst få opladet batterierne igen.

Tak til New York for en kæmpe oplevelse. Tak til niecen for super-hyggeligt selskab. Tak for, at I læste med.

Ingen kommentarer: